In 2018-2019 zette het Departement Cultuur de werking van de voormalige provinciale erfgoeddatabanken Erfgoedinzicht, Erfgoedplus en Donnet verder. In de tussentijd werd een proces opgestart om een nieuwe toekomst voor de erfgoeddatabanken te ontwikkelen. Het vraagstuk van de erfgoeddatabanken situeert zich binnen een ruimer kader aan initiatieven.

In 2019 voerde Delaware in opdracht van het Departement CJM een studie uit naar de provinciale platformen voor collectieregistratie (de erfgoeddatabanken). Naar aanleiding van de studieopdracht van Delaware werd een ‘Taskforce digitale collectieregistratie’ opgericht om de strategische adviezen uit het rapport praktisch uit te werken. Om toekomstige ontwikkelingen en aanbestedingen concreet vorm te geven werd binnen de taskforce een grondig vooronderzoek opgestart door FARO, meemoo en de Vlaamse Kunstcollectie, in opdracht van het departement. Het vooronderzoek brengt de concrete behoeften, beschikbare opties en knelpunten in kaart om registratieplatformen praktisch uit te werken. De collectiebeherende instellingen en collectiehouders werden actief betrokken bij het onderzoek en een paar keer bevraagd. 

Resultaten vooronderzoek

Het vooronderzoek resulteerde in drie rapporten met conclusies, waarmee de taskforce verder aan de slag kan voor de praktische uitwerking van de erfgoeddatabanken. 

Download hieronder de verschillende rapporten:

  1. Brede veldverkenning en analyse van digitale collectieregistratie – Eindrapport fase 1
  2. Technische analyse van de bestaande systemen Erfgoedplus.be en Erfgoedinzicht – Eindrapport fase 2
  3. Voorstel tot businessmodel – Eindrapport fase 3

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: