In het kader van de inhaalbeweging digitale collectiedata werden verschillende projecten gehonoreerd waarbij de Vlaamse Kunstcollectie als partner betrokken is.

Het KMSKA ontvangt een subsidie voor het duurzaam registreren en ontsluiten van collecties door middel van Iconclass. Het project wil zowel het intern als extern (her)gebruik van iconografische informatie faciliteren en zo de vindbaarheid en doorzoekbaarheid van de collecties van het KMSKA, het MSK, MU.ZEE en M verhogen. Daarvoor zullen gemeenschappelijke invoerinstructies uitgewerkt worden. Bestaande iconografische gegevens worden op hun beurt genormaliseerd en verrijkt. Het sluitstuk van dit project is het geautomatiseerd voor hergebruik ter beschikking stellen van de datasets als open data.

Museum M zal in het kader van het project ‘Boek/Delen’ voor
het eerst zijn diverse collectie gebonden grafiek (oude drukken,
handschriften en prentenalbums) registreren, digitaliseren en ontsluiten volgens een duurzaam protocol, dat wordt opgesteld in samenwerking met Vlaamse en Nederlandse projectpartners. Het complexe traject focust op linked open data in het collectiebeheersysteem Axiell Collections en op het ter beschikking stellen van datasets als open data. De realisatie ervan wordt een referentiecase voor breder gebruik in de sector.

Het project ‘Hub! Van depot naar digicollectie’ van Musea Brugge zet actief in op registratie, digitalisering en ontsluiting via IIIF van prenten, tekeningen en een reeks albums uit het Prentenkabinet. Hiermee wordt een belangrijke stimulans gegeven aan de uitbouw van de nieuwe collectiehub, zowel fysiek als digitaal. De registratie van het Prentenkabinet verhoogt hierdoor met 15,12%. Expertiseuitwisseling rond albums en een maximale toegankelijkheid voor zowel specialisten als voor het brede publiek worden cruciale elementen.

Meer informatie over alle gesubsidieerde projecten vind je op vlaanderen.be.

Beeld: Pieter Bruegel de Oude, De heks van Mallegem (Keisnijding), 1559, Collectie Musea Brugge, CC0, bron Art in Flanders – meemoo, foto Dominique Provost

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: