Hoe kan je hergebruik van data stimuleren? De FAIR-principes kunnen daarbij een leidraad vormen.

FAIR principes zijn internationale principes afkomstig uit het wetenschappelijke veld. FAIR staat voor het Findable (vindbaar), Accessible (toegankelijk), Interoperable (uitwisselbaar) en Reusable (herbruikbaar) maken van data.

Findable
De eerste stap bij het (her)gebruik van data is de vindbaarheid. Metadata moeten gemakkelijk te vinden zijn door zowel mensen als computers. Machineleesbare metadata, met unieke persistente identificatoren vormen de sleutel tot vindbaarheid.

Accessible
De data moeten toegankelijk zijn, indien van toepassing onder specifieke voorwaarden of beperkingen (vb. veiligheid, privacy of auteursrecht).

Interoperable
De data moeten gemakkelijk gekoppeld kunnen worden met andere datasets, applicaties en workflows voor analyse, opslag en verwerking.

Reusable
De data moeten klaar zijn voor hergebruik, door onder meer duidelijke licenties en herkomstgegevens weer te geven. De metadata en data moeten goed beschreven worden, zodat ze in andere settings overgenomen of gecombineerd kunnen worden met andere data.

De VKC streeft ernaar om deze FAIR-principes in de praktijk te brengen, door onder meer in te zetten op het standaardiseren en verrijken van metadata en het inzetten op de uitwisselbaarheid van data via het ecosysteem, dat ook machineleesbare formaten aanbiedt.

Meer informatie

Wil je zelf aan de slag met ons ecosysteem? Lees hier welke stappen er nodig zijn om aan te sluiten.

Alle informatie over de FAIR-principes kan je vinden op go-fair.org.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: