inDICEs – Measuring the Impact of Digital Culture, een samenwerkingsverband waar ook NEMO, het Netwerk van Europese Museumorganisaties, en Europeana deel van uitmaken, roept op om te participeren in twee internationale bevragingen over gedigitaliseerde collecties. Deze bevragingen worden georganiseerd in de vorm van werkgroepen en vinden plaats op 15 en 16 september.

Eerder dit jaar lanceerde de NEMO Working Group Digitalisation and IPR een rapport over de omgang van de Europese musea met het intellectueel eigendomsrecht. InDICEs gaat nu op zoek naar de uitdagingen waar musea mee geconfronteerd worden wanneer ze hun collecties digitaliseren.

In twee werkgroepen zal het samenwerkingsverband informatie proberen te verzamelen bij diegenen die in de musea verantwoordelijk zijn voor het digitaliseringbeleid. Het doel van de sessies is te begrijpen welke de noden en bezorgdheden zijn bij museummedewerkers aangaande auteursrechten, de waardeketens, onderzoekscompetenties en veranderingsmanagement. De insteek moet dienen om een nieuwe methodologie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om de effecten en de meerwaardes van digitale collecties te meten.

De werkgroep IPR Framework for Digital Transformation in the Cultural Heritage sector van 15 september heeft tot doel de uitdagingen en kansen van de Europese auteurswetgeving in kaart te brengen voor de digitale transformatie in de sector van de musea, archieven en bibliotheken.

De werkgroep Value Chains and Impact in the Cultural Heritage Sector van 16 oktober is dan weer gewijd aan de waardeketens gecreëerd op het aanbod van gedigitaliseerd erfgoed. De discussie zal focussen op hoe dat aanbod wordt hergebruikt in nieuwe diensten en producten en hoe toegevoegde culturele sociale of economische waarde wordt gecreëerd.

Inschrijven voor deze internationale werkgroepen (voertaal Engels) kan via bovenvermelde links.

Bron: NEMO news article

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: