De VKC krijgt van de Vlaamse overheid een projectsubsidie voor het uittesten van haar ecosysteem voor hybride collecties, het uitwisselen van metadata en beelden met het meemoo-ecosysteem, het uittesten en verkennen van een IIIF-multilayerviewer en IIIF-annotations, en de opmaak van een IIIF-metadatahandboek. Partners in het project zijn meemoo, de Musea Brugge en het KMSKA.

Het VKC-ecosysteem werkt onafhankelijk van het gebruikte registratiesysteem, of het nu Adlib, TMS of Collective Access is. De datahub stuurt geautomatiseerd metadata uit het registratiesysteem door voor intern of extern hergebruik. De beeldenhub doet hetzelfde. Vanuit het DAM-systeem worden de beelden en bijhorende metadata geautomatiseerd doorgepusht naar interne of externe vensters. De beeldenhub werd opgebouwd volgens de richtlijnen van het IIIF-framework (International Image Interoperability Framework).

Huidige proefopstelling IIIF Arthub Flanders

De Vlaamse overheid kende in juli een subsidie toe van 57.000 euro voor de verdere uitbouw van het VKC-ecosysteem. Het IIIF-project (fase 2) kent verschillende deelprojecten.

Testcase voor hybride museumcollecties

Tot op heden werd het ecosysteem enkel ingezet voor schonekunstencollecties. Voor het eerst zal het ecosysteem worden uitgetest voor hybride museumcollecties. Samen met de Musea Brugge zal het ecosysteem specifiek voor de collecties van het Hospitaalmuseum en het Potteriemuseum worden uitgerold. Tot de collectie van deze musea behoren naast kunstobjecten ook artefacten uit textiel, edelmetalen, …

Verbinding met meemoo-ecosysteem

Daarnaast zal binnen het project ook de verbinding worden gemaakt tussen het VKC-ecosysteem en het meemoo-ecosysteem. De metadata uit de registratiesystemen van de deelnemende musea zullen hierbij geautomatiseerd worden gepusht voor hergebruik bij de gedigitaliseerde beelden die meemoo beheert in het kader van haar Lukas, Art in Flanders-deelwerking. Deze gedigitaliseerde beelden zullen op hun beurt automatisch doorstromen naar het VKC-ecosysteem via de IIIF-protocollen.

Meerlagige IIIF-viewer en IIIF-annotations

Het project zal ook een aantal bijkomende IIIF-toepassingen uitproberen. In samenwerking met meemoo en het KMSKA onderzoekt het project de voorwaarden en de werking van een meerlagige IIIF-viewer. In zo’n meerlagige viewer kunnen diverse digitale foto’s gelaagd worden getoond. Door het combineren van bijvoorbeeld materiaaltechnische foto’s en een gewone foto kunnen ondertekeningen of compositiewijzigingen worden geduid.

Daarnaast verkennen we met het KMSKA de modaliteiten van de IIIF-annotations. Dit kan mogelijk dienen voor het vervolledigen van conditierapporten bij bruiklenen of het duiden van de ingrepen bij restauraties.
Zowel voor de meerlagige IIIF-viewer als voor de IIIF-annotations wordt een proefopstelling voorzien. De hele opstelling wordt gedocumenteerd en beschikbaar gemaakt via Github .

Metadatahandboek

Ten slotte voorziet het project ook in de opmaak van een IIIF-metadatahandboek. Het metadatahandboek moet duiding geven bij de museumprocessen, de normalisatie- en standaardiseringswerkzaamheden die noodzakelijk zijn om fotogerelateerde metadata klaar maken voor het IIIF-framework.

Meer informatie

Meer info over het project kan je vinden in het projectdossier.

Met vragen kan je terecht bij Pascal Ennaert.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: