Proefproject IIIF-beeldinfrastructuur

In het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019 ontwikkelden we samen met de collega’s van PACKED een IIIF-infrastructuur in een proefopstelling. In een kopie van de VKC-arthub werden 180 digitale foto’s in hoge resolutie (gemiddeld 5.000 pixels in de breedte), inclusief bijhorende metadata, zichtbaar en herbruikbaar gemaakt.

We deden dat door een beeldenhub te ontwikkelen. Deze beeldenhub zorgt voor de geautomatiseerde doorstroming van de beelden in het beeldbeheersysteem of MAM (Resourcespace) naar de IIIF Universal Viewer die we toevoegden in de Arthub. Twee API’s maken deel uit van de beeldenhub: een Cantaloupe Image API en een zelf ontwikkelde IIIF Presentation API. Ze zorgen voor een vlotte doorstroming van beelden en beeldbelangrijke metadata (zoals auteursrechtenstatus, onderlinge afhankelijkheid van beelden, attributie, aan het beeld verbonden persistente URI’s, …).

De Universal Viewer geeft een pak voordelen. Eerst en vooral kunnen gerelateerde werken mee in de viewer worden getoond. In dit geval de zijpanelen van het ‘Laatste oordeel’. Ook is er onmiddellijk attributie aan de collectiebeherende instelling. In dit geval de Musea Brugge.

De viewer toont ook de bij het beeld toegevoegde metadata. Daar kan ook de auteursrechteninformatie, de naam van de fotograaf en andere reeds vernoemde metadata aan worden toegevoegd.

De viewer is voorzien van een stevige zoom, waardoor details in de kunstwerken vlot kunnen worden geraadpleegd.

Een detail uit het beeld, of het beeld zelf, kan inclusief de metadata worden gedownload.

Of er kan een link worden gedownload waarmee je het beeld kunt delen met derden of waarmee je het beeld kunt inbedden in een eigen applicatie of website.

In volgende projectfasen zal de beeldinfrastructuur verder worden doorontwikkeld en de metadata verder op punt worden gesteld om de ontsluiting van zoveel mogelijk digitale beelden in de Vlaamse musea mogelijk te maken.

De ontwikkelde infrastructuur en de bijhorende vaststellingen werden gedocumenteerd op Github en binnenkort op Project CEST. Het technisch schema voor de beeldinfrastructuur vind je hieronder. De deliverables van het project vind je hier.

De link naar de proefopstelling van de IIIF-Arthub en verdere informatie kan worden opgevraagd bij Pascal Ennaert.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: